Vissza

...hol nem volt, avagy:

Hogyan lett Sajtfalu egy reményvesztett, viharsarki zsáktelepülésből?

 

  Amikor a sikeres emberek titkát próbálják megfejteni, általában az a magyarázat, hogy bíznak magukban, nem félnek elérhetetlennek tűnő célt kitűzni, és elég kitartóak ahhoz, hogy azt meg is valósítsák. És hogyan lehet sikeres egy dél-alföldi kistelepülés? Erre végképp semmi recept nincs, de a román határ mellett fekvő, Békés megyei Magyardombegyház megmutatta: egy 230 fős zsákfalu is képes kilábalni teljes kilátástalanságból, mert az ott lakók a kezükbe vették a sorsukat. A semmiből létrehoztak egy egyedülálló sajtüzemet, és ma már csak úgy hívják a települést:

a Sajtfalu.

 

Magyardombegyház, avagy a Sajtfalu, Magyarország egyik legelmaradottabb régiójának peremén

 

  A történet néhány éve kezdődött, amikor Dinyés Ildikó polgármester és néhány helybeli elhatározta, hogy kitörnek az adósságcsapdából, és a saját kezükbe veszik a település sorsát. Kitalálták, hogy kecskéket fognak tartani a közmunkaprogramban, és egyúttal belevágtak a sajtkészítésbe is. Folyamatosan kísérleteztek az elkészítési módszerekkel, a receptekkel, megállás nélkül fejlesztették a tudásukat, sajtkészítő tanfolyamot végeztek, hogy egyre finomabb kecskesajtot készíthessenek.

  Az ébredező Sajtfalu története ekkor hatalmas fordulóponthoz érkezett. 2016-ban megjelent egy pályázat, amelyen ők is indulhattak. Az volt az álmuk, hogy egy modern, minden szempontból kifogástalan sajtüzemet építsenek, ahol a helyi közösség munkájával folyik a sajtkészítés. Hónapokon keresztül dolgoztak a pályázati anyagukon, a kudarcok és a lesajnáló vélemények ellenére a sajtüzem tervével keltek és feküdtek. A kitartásukat végül siker koronázta: először ők sem hitték el, de megnyerték a támogatást a sajtüzemre.

  A kihívások ezzel még nem értek véget, ugyanis azt vállalták, hogy 2017 májusára kialakítják az üzemet, kultúrházból leválasztott épületrész felújítását pedig közmunkások végzik. Alig 5 hónapjuk volt erre, de még a határidő előtt befejezték a munkákat: 2017. április 24-én elindult a próbaüzem. Még a minisztériumi főosztályvezető sem hitte el, hogy Magyarországon közmunkások 4 hónap alatt, a határidő előtt felújítottak egy épületet, ahol aztán már el is indult a gyártás.

 

21. századi technika, amihez hasonló legközelebb csak Ausztriában van

 

  De elállt a szavuk azoknak is, akik korábban csak legyintettek arra, hogy mit szeretne létrehozni egy pár száz lelkes zsákfalu Békés megyében. A bürokrácia és a hatóság kezdeti elutasítása is átfordult segítségbe, amikor látták, hogy a falubeliek kitartóan, lépésre-lépésre valósítják meg az elképzelésüket. Mindez persze a magyardombegyháziakat is összekovácsolta, és szép lassan azok is ugyanolyan lelkes résztvevői lettek kezdeményezésnek, akik eleinte csak gyanakodva méregették a terveket.

  A próbaüzem során azonban nem várt akadályok gördültek a Sajtfalu lakói elé: kiderült, hogy az áramhálózatot 40 éve nem újították fel a faluban, a sajtüzemnek viszont jóval nagyobb villamos teljesítményre lett volna szüksége. Egy évbe telt, mire ez rendeződött, addig csak felváltva tudták használni a gépeket, mert valami mindig lecsapta a biztosítékot. Sőt, ha működött a sajtüzem, nem volt közvilágítás a településen. De ez sem szegte a kedvüket.

  A 2017-es év ismét kísérletezéssel telt a Sajtfaluban. Azt volt a cél, hogy olyan kiváló sajtot készítsenek, amelyet azok is szívesen fogyasztanak, akik amúgy nem rajonganak a kecskéből készült ételekért. Korábban már kifejlesztették ugyan a tuti recepteket, és elsajátították a sajtkészítés csínját-bínját, de a Magyarországon egyedülálló üzem teljesen új technológiát is hozott. Ilyen szintű felszerelés ugyanis legközelebb Ausztriában van. A gyártás megmaradt a családias, kézműves-manufakturális méreteknél, a sajtkészítés jó része ma is kézzel zajlik, de közben megfelelnek modern technológiai és szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak is. A tradíciót ötvözik a korszerűséggel.

 

Kedvező kilátások a kilátástalanságból

 

  A hosszú évek kemény munkája lassacskán beért, és megkapták a rég várt elismeréseket is: sajtjaikkal több díjat kaptak, a többi között arany- és ezüstérmet nyertek a Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon, valamint Magyardombegyház az egyik hivatalos állomása lett a Magyar Sajtút Hálózatnak.

 Jelenleg 100 kecskét tartanak a Sajtfaluban, az állomány nagy része a kiváló tejet adó alpesi fajtából áll. A termékpaletta is kibővült, a kínálatban 14-féle kecskesajt szerepel a natúrtól az érlelten át a különböző ízesített változatokig. Emellett a közelben lévő tehenészetből származó tejből túrót, joghurtot és csokis túrógolyót is készítenek.

 

Közel harminc fajta termék a különleges érlelőkamrában

 Magyardombegyházon körülbelül 30 aktív korú ember él, jó részük a sajtkészítéssel vagy az ahhoz kapcsolódó teendőkkel foglalkozik. Ezért hívják a települést Sajtfalunak. Most öten dolgoznak főállásban a sajtüzemben, mindannyian közmunkásként kezdték, júniustól viszont a helyi szociális szövetkezetben végzik a munkájukat. Rajtuk kívül még 10-15-en segítenek a kecskék körül, egyelőre közmunkásként, de a cél az, hogy ők is a szociális szövetkezeten belül dolgozhassanak.

 Ha vásárol egy finom magyardombegyházi kecskesajtot, azzal nemcsak kiváló terméket vesz. Azokat a családokat is támogatja, akik megmutatták, hogy kitartással és összefogással a legnagyobb célok is elérhetők, még egy nehéz helyzetben lévő vidéki kistelepülésen is.

 

 

 

 

Magyardombegyházi Együtt Termelő és Értékesítő Szövetkezet

5838 Magyardombegyház, Nagy utca 59.

www.sajtfalu.hu

mdhazsajtuzem@gmail.com

+36 70 647 70 77

2018. Október 10.